Väre avaa ovensa Syyskuussa

Otaniemen keskelle, osoitteeseen Otaniementie 14, on elokuussa 2018 valmistunut Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun uusi koti, Väre! Myös Aalto Space on päivitetty kattamaan uuden rakennuksen tuliterät tilat sisänavigoinnilla sekä tilavarauksella. Väreen käyttöönotto toteuttaa Aalto-yliopiston tavoitteita keskittää yliopiston kaikki toiminnot Otaniemen kampukselle, jolloin vuorovaikutus sekä yhteistyö tiedeyhteisön eri jäsenten kesken konkretisoituu ja vahvistuu entisestään.

Kampuksen sydämessä

Rakennuksen sijainti on erinomainen sekä yliopiston että ympäröivän kaupunkirakenteen suhteen. Kandidaattikeskukseen, Harald Herlin -oppimiskeskukseen, Dipoliin sekä muiden korkeakoulujen tiloihin pääsee kävellen alle 5 minuutissa. Lisäksi metron sisäänkäynti sijaitsee samassa rakennuskokonaisuudessa, ja lähitulevaisuudessa myös raidejokerin pysäkit sijaitsevat aivan rakennuksen sisäänkäyntien vieressä. Jo nyt 550-jokeri lähtee kivenheiton päästä, ja myös kaupunkipyöräasema sijaitsee aivan rakennuksen vieressä. Väre on siis oikeastaan hyvin monipuolinen liikenteen solmukohta jokaiseen ilmansuuntaan. Rakennuksen edustalla on runsaasti tilaa käyttäjien polkupyörien parkkeeraamiseksi.

Kestävyys ensin

Väreessä tuotetaan energiaa omasta takaa sekä aurinkosähkön että maalämmön voimin. Katolle asennetulla aurinkovoimalalla saadaan kiinteistöön sähköä arviolta 180 MWh vuodessa, mikä vastaa yli kymmenen sähkölämmitteisen omakotitalon vuotuista tarvetta. Suuri maalämpövoimala tuottaa lähes kaiken rakennuksen tarvitsemasta lämpöenergiasta. Lämpöenergiakaivot voivat tuotannon lisäksi myös varastoida lämpöä kylmiä kausia varten, jolloin kiinteistön energiantarve talvella madaltuu entisestään suhteessa normaaliin rakennukseen. Lähtökohtaisesti ainoastaan rakennuksen käyttövesi lämmitetään kaukolämmön avulla ja rakennukselle pyritäänkin saamaan kunnianhimoinen A-energialuokitus.

Täydellinen kokonaisuus

Samassa rakennuksessa, Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun tilojen vieressä, sijaitsee kauppakeskus A Bloc. Kauppakeskuksen ravintolat, kaupat ja palvelut palvelevat monipuolisin vaihtoehdoin. Vuoden 2019 alkuun mennessä koko uudisrakennuskokonaisuus on valmis, kun Kauppakorkeakoululle suunnatut tilat Maarintien päädyssä valmistuvat.

Uutisen kuva: Aalto-yliopisto / Tuomas Uusheimo