LED-valaistus

LED-valaistus

LED-valaistusinvestointeja on toteutettu useissa rakennuksissa. LEDit säästävät energiaa ja vähentävät valaisinten huoltotarvetta.

Aalto CRE:n kiinteistöissä valaistukseen kuluu keskimäärin noin 20 % koko sähkönkulutuksesta, joten valaistuksen energiatehokkuudella on huomattava vaikutus rakennusten energiankulutukseen. LED-tekniikkaa pidetään yleisesti energiatehokkaimpana valaistusratkaisuna. LED-valojen keskeisimpinä etuina loisteputkeen nähden ovat huomattavasti alhaisempi sähkönkulutus, parempi valotehokkuus, pitkäikäisyys ja siten helppo huollettavuus. Myös LED-valoputkien tuottama hukkalämpö on loisteputkia pienempi, mikä säästää jäähdytysenergiaa.  LED-investoinnit ovat yleensä hyvin kannattavia, sillä niiden takaisinmaksuaika on lyhyt.

Aalto-yliopistokiinteistöt toteutti ensimmäisen laajamittaisen LED-investointinsa syksyllä 2013 Maarintalossa (Sähkömiehentie 3), jossa rakennuksen kaikki valaisimet uusittiin LED-valaisimiksi. Projektista saatujen positiivisten kokemusten myötä LED-investointeja on myöhemmin toteutettu useissa kohteissa. Töölössä Arkadiankatu 24:n E-siiven valaisimet uusittiin syksyllä 2014 ja vuonna 2015 valaistus uusittiin Otaniemessä TUAS-talossa (Otaniementie 17). Otakaari 1:n peruskorjauksessa osa valaisimista vaihdettiin LED-valaisimiksi. Lisäksi osia valaisimista on uusittu Tietotie 1 E:ssä, Chydeniassa, Lämpömiehenkuja 2:ssa ja ulkovaloja muun muassa Sähkömiehentie 4:ssä, Puumiehenkuja 2:ssa, Otakaari 4:ssä ja Kemistintie 1:ssä. Tulevia LED-investointeja on muun muassa Tekniikantie 3:ssa ja Konemiehentie 1:ssa ja 2:ssa. Aina kun jonkun kiinteistön valaisinten uusiminen tulee ajankohtaiseksi, ne tullaan energiatehokkuustiimin suosituksien mukaan vaihtamaan LEDeiksi.